Boeken Persoonlijke groei

Recensie: In één dag gelukkig – Janneke Gaanderse

In één dag gelukkig: wat klinkt dat ontzettend aanlokkelijk. Want wie heeft er tegenwoordig nog tijd om naast een gezin, vrienden, familie en een baan ook nog eens te gaan soulsearchen naar geluk? We houden van efficiëntie, hupsakee, aanpakken en doorgaan. Volgens Gaanderse is het mogelijk om je in één dag gelukkiger te voelen. Niet door een nieuw lijf, nieuwe baan of nieuwe auto, maar gewoon als jezelf, op een druilerige dinsdag zonder extra franje. ‘Inside the box’, daar gaat het om. Gemakkelijk is het echter geenszins, want de oefeningen in In één dag gelukkig zijn pittig en vragen veel geduld, zelfreflectie en toch ook behoorlijk wat soulsearching. Dat doe je toch niet zomaar even. Maar als je de technieken eenmaal onder de knie hebt, kun je in een mum van tijd (misschien wel één dag) een stuk gelukkiger worden. 

‘Een knipoog en een lach en de wereld is van jou.’ Met deze simpele wijsheid begint Janneke Gaanderse het boek dat ervoor moet zorgen dat je lichter leert leven. En lichter leven houdt vooral in dat je je zorgen binnen een paar seconden los kunt laten. Het begint met bewustzijn en eindigt met acceptatie van de wereld om je heen. Om dat te leren moet je je eigen denkpatronen onder de loep nemen én ze leren te relativeren.

Stapje voor stapje neemt Gaanderse je mee in dit proces. Je tast langzaam af hoe bepaalde denkpatronen zijn ontstaan en jouw persoonlijke groei en geluk in de weg staan. Je stelt jezelf vragen als: wie ben ik, wat zijn mijn wensen en wat zijn mijn doelen in het leven? Wat staat mijn geluk in de weg? En wat zou er gebeuren als ik de wereld leer accepteren zoals ‘ie is? Daarnaast onderzoek je je emoties, angsten, zorgen en overtuigingen door middel van tientallen oefeningen, zodat je er anders naar leert kijken. Alles wat je aandacht geeft groeit immers. Dus als je anders naar dingen leert kijken, veranderen ze. Een prettige wijsheid.

Niet zo makkelijk als het lijkt
Maar simpel is het allemaal niet. Zo moet je je bezighouden met het scoren van emoties, het bekijken van de emotionele kruispunten in het verleden en het onderzoeken van onder andere je herinneringen en angsten. Echt aan de slag gaan met jezelf kost volgens Gaanderse niet meer dan een pen, papier en een open geest. Maar eerlijk gezegd vraagt het ook heel veel tijd, energie en lef om op zo’n intense manier naar jezelf te durven kijken. Natuurlijk weet iedereen dat alleen het lezen van de voorbeelden, tips en oefeningen er niet voor zal zorgen dat je ineens een stuk gelukkiger bent, maar misschien doet de titel vermoeden dat het wel iets gemakkelijker is dan uiteindelijk wordt beschreven.

Lichter en fijner leven
In één dag gelukkig is een boek waar je echt mee aan de slag moet. Daarin verschilt de beschreven aanpak niet zoveel van de dingen over mindfulness en geluk die je eigenlijk al weet. Maar in plaats van daar alleen maar op te focussen, wordt er juist meer aandacht gegeven aan het tegenovergestelde. Wat zou er gebeuren als je je zorgen zou loslaten? Hoe zou je leven eruit zien zonder je angsten? En misschien het allerbelangrijkste: wat als je zou geloven dat het omgekeerde ook waar kan zijn? Wat als jij wel goed genoeg bent, alleen de gedachten over jezelf niet? Verzamel bewijsmateriaal van het tegenovergestelde van jouw gedachte.

Dus hoewel in één dag gelukkig worden nog een hele uitdaging blijkt, zijn de oefeningen en voorbeelden in het boek zeker het lezen waard. Al is het maar om wat stapjes in de goede richting te zetten naar een lichter leven. En wie weet, voor je het weet ben je dankbaar voor wie je bent en wat je hebt en word je zomaar ineens wakker op een druilerige dinsdag met dat gevoel van intens geluk.

 

 In één dag gelukkig
 Janneke Gaanderse
 Lev.
 Paperback €19,95
 224 bladzijden
 januari 2016

Deze recensie verscheen eerder op Mustreads.nl

Leave a Reply