Boeken Persoonlijke groei

Recensie: In de voetsporen van de heldin – Edith de Wit

Edith de Wit is storycoach en helpt je om door middel van verhalen je eigen verhaal te ontdekken. In In de voetsporen van de heldin schreef ze vanuit het vrouwelijke perspectief een reis door de betekenisvolle wereld van verhalen met inzichten die een ieder, maar vooral de heldinnen onder ons, kunnen helpen op het levenspad. Want, zo beredeneert De Wit, pas als je je eigen verhaal kent sta je steviger in je schoenen en durf je met meer vertrouwen nieuwe wegen te bewandelen. Tijdens een zoektocht door twaalf episodes vinden zowel de fictieve als de echte heldinnen hun schat. Het resultaat is het best te omschrijven als een nieuwe vorm van self help waarin fictieve personages de inzichten geven om meer over jezelf te leren. 

In In de voetsporen van de heldin gebruikt Edith de Wit de reis van de heldin om lezers stap voor stap het verhaal van hun eigen leven te laten ontdekken. Dit concept bestond al voor de held, maar de uitdagingen van de heldin, het vrouwelijke perspectief, sluiten beter aan bij de beleving van vrouwen.

In verhalen schuilen allerlei routebordjes, spiegels, kaarten en kompassen die helpen om je eigen levensverhaal te ontdekken. Hierdoor krijg je houvast en richting en sta je steviger in je schoenen. Het is belangrijk om je eigen verhaal te kennen, want als je weet waarom je staat waar je nu staat, kun je makkelijker nieuwe mogelijkheden ontdekken en nieuwe wegen inslaan. Het is een zoektocht, een uitnodiging tot uitdaging en het ontdekken van nieuwe werelden. De wijsheid in verhalen vormt daarbij een kompas voor een persoonlijke reis.

In verhalen draait het eigenlijk steeds om transformatie. Zonder conflict is een verhaal geen verhaal. Keer op keer komen er nieuwe uitdagingen en worden er nieuwe verlangens ontdekt. Het verhaal van de heldin bestaat uit drie aktes en twaalf episodes. De Wit neemt je stapsgewijs mee door de cyclische reis die de heldin moet afleggen en gebruikt daarbij voorbeelden uit boeken, films en van real life heldinnen.

Een weg door 3 aktes
Akte 1 is het begin, waarin orde heerst en de heldin in haar vertrouwde omgeving te vinden is. Ze zit in haar torentje, fijn en vertrouwd of juist gevangen in een (gouden) kooitje. Ze komt niet vooruit. Dan klopt het avontuur aan: een brief, een uitnodiging of juist een dramatische gebeurtenis waardoor de heldin uit haar veilige omgeving moet komen. Natuurlijk is de eerste reactie weerstand. Kan ik dit wel? Wil ik dit wel? Maar er is altijd een mentor die je met raad en daad zal bij staan. In akte 2 stapt de heldin eindelijk over de gevreesde drempel, maar het blijkt geen gemakkelijke weg. Er is chaos; het is gedaan met de rust. Hierin leert de heldin vaardigheden die ze nodig heeft om hindernissen te kunnen nemen. Akte 3 is tenslotte het einde, de ontknoping. Ze gaat de confrontatie aan met het donkere in zichzelf en neemt plaats op of keert terug naar de troon in haar koninkrijk als een wijzer en completer mens.

Fictieve heldin vs hedendaagse vrouw?
Wanneer De Wits redenatie wordt gevolgd, blijkt dat de cyclische beweging in het leven van de fictieve heldin opvallende gelijkenissen vertoond met die van de hedendaagse vrouw. Door de toevoeging van waargebeurde verhalen benadrukt ze dit nog eens extra. Samen met enkele kritische vragen over je eigen leven aan het einde van ieder hoofdstuk, geeft dit stof tot reflectie. Op een heel laagdrempelige manier daagt De Wit je uit om na te denken over je eigen levenspad. Om de een of andere reden voelt de stap van fictieve heldin naar je eigen leven behoorlijk klein; misschien wel omdat je als lezer gewend bent om je goed te kunnen inleven en verplaatsen in een personage.

Jammer is wel de slordige afwerking van het boek: spel- en taalfouten sluipen er altijd wel in, maar alinea’s afbreken midden in een zin om vervolgens doodleuk in de volgende alinea weer verder te gaan met de rest van de zin, is toch wel slordig. De laatste nodige aandachtscheck lijkt vergeten en dat had In de voetsporen van de heldin dit kritiekpuntje zeker kunnen besparen.

Op zoek naar avontuur
Als je jezelf verder wilt ontwikkelen, meer over jezelf wilt leren en nieuwe wegen wilt inslaan zonder ingewikkelde self help theorieën, maar door voorbeelden uit verhalen, kan In de voetsporen van de heldin van Edith de Wit je daar zeker bij helpen. Ga op avontuur en wees de heldin van je eigen verhaal!

 In de voetsporen van de heldin
 Edith de Wit
 S2 uitgevers
 Paperback: €17,50
 160 bladzijden
 juni 2016

Deze recensie verscheen eerder op Mustreads.nl

  1. Recensie: Storytelling, het echte verhaal - Valerie Willemse (Gratis Ebook) - Leesje

    16 december 2017 at 15:00

    […] over het komen tot het kernverhaal van je onderneming. Op persoonlijk vlak las ik hier al over in In de voetsporen van de heldin, maar hoe belangrijk is storytelling eigenlijk voor je […]

Leave a Reply