Boeken Persoonlijke groei

Recensie: I hope I screw this up – Kyle Cease

Voormalig comedian Kyle Cease besloot een aantal jaar geleden de comedyclubs achter zich te laten en zijn ware passie te gaan volgen: mensen helpen. Hij is nu een inspirerende spreker die zelfhulp met humor verenigt. Eerder dit jaar kwam zijn eerste boek I hope I screw this up uit. Hierin beschrijft hij zijn belangrijkste kernpunten uit zijn inspirational shows, zoals het leren houden van je angsten, de kracht van verdriet en het belang van smelten. Dit alles illustreert hij door je mee te nemen in zijn eigen proces van angsten en twijfels terwijl hij I hope I screw this up schrijft. Een uniek uitgangspunt, dat ervoor zorgt dat de lezer zich met Cease identificeert en meeloopt op het pad dat leert om te houden van het onbekende.

Angst voor het onbekende, om af te gaan, om te falen of om juist te slagen. Wat dan ook de precieze reden is, angst zorgt er vaak voor dat we bepaalde dingen die niet doen. Kyle Cease heeft precies hetzelfde, daarom heeft hij het schrijven van zijn boek al een jaar uitgesteld. Hij weet niet hoe hij een boek moet schrijven. En dat staat in de weg van waarom hij een boek schrijft. Het gaat meer om wat de buitenwereld ervan zal vinden, dan dat hij zijn creativiteit laat stromen. En eerlijk is eerlijk, velen zullen dat gevoel herkennen, ook al schrijven zij geen boek. Angst steekt nu eenmaal in allerlei situaties de kop op.

Hoe meer Cease daadwerkelijk gaat schrijven en zijn kwetsbaarheid en angst erkent, hoe beter het gaat. Hoe meer ruimte er komt voor creativiteit. Je leert immers pas hoe je iets doet als je het ook daadwerkelijk doet. Daarvoor projecteer je alleen maar in de toekomst wat je uit het verleden kent. Zodra je accepteert dat je gewoonweg niet weet wat de toekomst brengt of hoe je iets moet aanpakken tot je het probeert én gewoon doorzet, zul je enorme vrijheid ervaren en boven jezelf uitstijgen.

Wat als je leeft vanuit dat gevoel dat alles wel goed komt?
Het gaat er eigenlijk allemaal om wat je wilt en wat je jezelf verteld waarom je datgene niet zou kunnen. Hierdoor onderneem je geen actie houd je jezelf dus tegen. Dat is helemaal niet gek, want haast alles wat wij als mensen doen komt voort uit ons overlevingsinstinct dat we te allen tijde veilig en beschermd moeten zijn. Maar ken je dat gevoel, diep van binnen, dat alles wel goed komt? Wat als je daar nu eens gewoon wat meer vanuit ging?

Cease toont in I hope I screw this up alle kanten van zichzelf die ook zijn shows zo geliefd maken: zijn kwetsbaarheid, enthousiasme en humor. Door deze unieke combinatie van kwaliteiten en praktische voorbeelden is hij een heel toegankelijke inspirator. Cease is menselijk, dat maakt het boek meer dan eens duidelijk. Door met hem zijn reis door zijn angsten te volgen, kom je als lezer ook dichter bij je eigen angsten.  Ook leert hij je het belang van het luisteren naar, accepteren en vervolgens omarmen van je emoties. Dat betekent niet dat je een vrijbrief krijgt om de hele dag te sippen en te chagrijnen, maar vooral dat je waardeert wat je emoties je proberen te vertellen. Wees dus niet te bang om stil te zijn en te voelen!

Laat los en houd van je angsten
I hope I screw this up gaat over het ultieme loslaten. Niet vanuit een fuck it mentaliteit, maar vanuit het vertrouwen in jezelf. Iedereen heeft angsten, maar laat je er niet door weerhouden. Hoor ze, voel ze, gebruik ze in je voordeel en ga door. Deze en zijn andere inzichten lijken op het eerste gezicht misschien niet zo baanbrekend, maar komen door zijn manier van communiceren, afgewisseld met een fijne portie humor, wel echt binnen. Door Ceases kwetsbaarheid weet je dat het beheersen van angst een continu proces blijft, dat je in iedere situatie er weer ‘doorheen’ moet en dat ook hij niet alle antwoorden heeft. Toch is zijn boodschap een heldere: als je leert te leven vanuit jezelf en durft te houden van je angsten, zul je je een stuk vrijer voelen. I hope I screw this up geeft je praktische handvatten op de weg daar naartoe. Het proberen waard, toch?


 I hope I screw this up
 Kyle Cease
 North Star Way
 Hardcover: €22,99
 Ebook: €19,99
 256 bladzijden
 mei 2017

Leave a Reply