Boeken Persoonlijke groei

Recensie: Geluk is D.O.M. – Patrick van Hees

Patrick van Hees wordt ook wel ‘de geluksprofessor’ genoemd, naar zijn gelijknamige eerste boek over geluk. In Geluk is D.O.M., een klein handzaam boekje, bespreekt Van Hees de drie bouwstenen voor geluk: Doelen, Oplaadpunten en Mensen. Investeren in deze bouwstenen zorgen er in de basis voor dat je je gelukkig voelt. Door middel van informatie en tips, veelal gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en eigen inzichten, leer je deze bouwstenen in de praktijk te brengen. Van Hees kiest hiermee voor een toegankelijke, praktische aanpak. Door zaken op een bepaalde manier aan te pakken of je gedachten op een bepaalde manier te sturen kun je je eigen geluksgevoel vergroten. Wie wil dat nu niet?

Het is makkelijk te onthouden, Geluk is D.O.M., maar het verwijst geenszins naar weinig snappen. D.O.M. verwijst naar Doelen, Oplaadpunten en Mensen, volgens Van Hees de drie bouwstenen voor geluk. Doelen zorgen ervoor dat je iets te doen hebt en altijd iets hebt om naar uit te kijken. Zo zorg je voor je ontwikkeling in een richting die bij je past. Oplaadpunten zorgen ervoor dat je bijtankt en kunt genieten. Het zijn de momenten dat je kunt ontstressen en positieve gevoelens als blijdschap, enthousiasme en dankbaarheid ervaart. Tot slot gaat Mensen, de belangrijkste bouwsteen, over verbinding en sterke relaties met anderen.

Hoe mensen geluk ervaren is erg divers. Iedereen is nu eenmaal anders. Volgens Van Hees zijn er verschillende factoren die van invloed zijn op je geluksgevoel. Zo’n 30 procent wordt bepaald door hoe iemand van nature met het leven omgaat. Het minste invloed heeft toeval, met 10 procent. Verrassend misschien, slechts 15 procent van je geluksgevoel wordt veroorzaakt door externe factoren, zoals geld en bezit. Het overgrote deel, 45 procent, wordt bepaald door hoe je geleerd hebt om met het leven om te gaan. Dat betekent dat je ook invloed kunt uitoefenen op je geluksgevoel.

Geluk is een werkwoord

Van Hees geeft stof tot nadenken over geluk. Geluk is D.O.M. geeft handreikingen om de bouwstenen Doelen, Oplaadpunten en Mensen een grotere rol in je dagelijkse leven te laten spelen. Op basis van wetenschappelijke onderzoeken en eigen inzichten heeft hij tips en inzichten gebundeld die je kunnen helpen naar meer geluk. Ondersteund door inspirerende quotes en praktijkverhalen wordt de boodschap benadrukt: geluk is een werkwoord.

De tips zijn erg toegankelijk en makkelijk toepasbaar in het dagelijks leven. Geef een compliment (het is gratis!), zorg voor afwisseling en ontspanning, maak contact met mensen… Het zijn allemaal kleine, gemakkelijke stapjes naar meer voldoening en een gelukkiger leven. Dit zorgt er echter wel voor dat Geluk is D.O.M. weinig vernieuwend is.

Doen, doen, doen!
Eigenlijk weet je het allemaal al, het is vooral een kwestie van doen! Geluk is D.O.M. zal je daarom waarschijnlijk niet van je stoel blazen qua nieuwe inzichten, maar kan wel net dat juiste duwtje in de rug geven om zaken op een andere manier aan te pakken of je gedachten op een andere manier te sturen.

 Geluk is D.O.M.
 Patrick van Hees
 Uitgeverij Boekerij
 Hardcover: €10,00
 Ebook: €7,99
 176 bladzijden
 oktober 2016

Deze recensie verscheen eerder op Mustreads.nl

Leave a Reply