Films & Series

FILM recensie: Weg van jou

De ambitieuze Evi (Katja Herbers) werkt bij een Rotterdams bouwbedrijf. Er staat haar een fijne promotie te wachten, waarschijnlijk dat nieuwe project in het altijd zonnige Rio de Janeiro. Ze heeft haar reactie op dit aanstaande heuglijke nieuws al tientallen keren geoefend voor haar vriendje Lennaert (Lykele Mus), die uiteraard meeverhuisd.

Maar als het grote moment daar is, blijkt Evi niet naar Rio, maar naar een project in Terneuzen te worden ‘gepromoveerd’. Haar dromen vallen in duigen en Evi vertrekt met lood in haar schoenen naar Zeeland om de klus zo snel mogelijk te klaren. Vriendje Lennaert gaat zéker niet mee naar het platteland en maakt handig gebruik van Evi’s vertrek door hun appartement als Airbnb te gaan verhuren.

Evi komt terecht in een wereld van stugge, onverstaanbare Zeeuwen, die absoluut niet zitten te wachten op de sluis die Evi’s bedrijf wilt bouwen en waarvoor verschillende gezinnen moeten verhuizen. Ze maakt al snel kennis met Stijn (Maarten Heijmans), woordvoerder van het actiecomité tegen de sluis. Hij laat haar zien dat zulke ingrijpende plannen -en eigenlijk het hele leven- niet alleen maar achter een bureau verzonnen kunnen worden.

De hel op aarde, vlakbij huis
Hoewel het maar anderhalf uur rijden is, is Terneuzen voor de Rotterdamse Evi echt de hel op aarde. Niet zo gek, want regisseur Jelle de Jong haalt alle clichés te voorschijn die er maar over Zeeuws-Vlaanderen te vinden zijn. Als je door de tunnel bent waar je tol moet betalen, kom je in een wereld die alleen nog maar bestaat uit gras, koeien, boerderijen met meubels uit de jaren ’50 én stugge mannen en suffe vrouwen met onbegrijpelijke accenten die voornamelijk bolussen eten. De stereotypen zijn soms echt tenenkrommend, zeker voor dit plattelandsmeisje die ook graag bolussen eet, maar door de sympathieke en klungelige Evi is het vooral ontzettend grappig.

Het stadsmeisje dat verplicht moet verhuizen naar het nostalgische platteland komt een boel cultuurverschillen tegen die overwonnen moeten worden. Van lekkere koffie, de kantoorinrichting tot een speech over de watersnoodramp – Evi en de nuchtere Zeeuwen zijn op alle fronten tegenpolen. Toch zorgen interesse, begrip en uiteindelijk de liefde voor ijzersterke binding en daar raakt Weg van jou in de kern. Alles heeft zijn charme, het is maar hoe je er naar kijkt.

Gortdroge romantiek
Het plot staat niet bol van verrassingen, maar de film weet elke minuut te boeien. Wanneer de romantiek de overhand neemt op de komedie, ontstaat een ultiem feel good gevoel. Evi is zo echt; soms onsympathiek en hooghartig, dan weer ontzettend klungelig en vertederend. De groei die zij als karakter doormaakt gaat gelijk op met de groei van haar ontluikende liefde voor Zeeland. Het is niet gek dat de helft van het filmbudget vanuit die provincie komt. Na het populaire liedje Zoutelande stond de provincie al stevig op de kaart, maar nu bewijst Zeeland ook op het witte doek hoe prachtig ze is. Voeg daar een flinke portie romantiek, een driehoeksverhouding en een aantal gortdroge Zeeuwse karakters aan toe en het plaatje is compleet.

Het enige wat een beetje als onnodige opvulling voelde, waren de scènes met vriendinnen Josje (Imanuelle Grives) en Esther (Elise Schaap). Zij voegden weinig dimensie toe aan het plot, terwijl we van films als Sex and the City en Gooische vrouwen weten dat een stel goede vriendinnen voor hilariteit of juist de nodige diepgang kunnen zorgen. Hier was dat niet het geval en zeker de hoogzwangere buik van Josje maakt het geheel nogal clownesk. Gelukkig poetst de rest van de film deze onnodige misser prima weg. Weg van jou is ijzersterk qua humor, timing en feel good gehalte. Een aanrader!

 

 

4

Weg van jou

De stadse Evi wordt met frisse tegenzin door haar werkgever overgeplaatst van hip Rotterdam naar stil Zeeuws-Vlaanderen. Weigeren is geen optie, haar carrière valt of staat met slagen in de Zeeuwse regio. Ze laat haar comfortabele stadse leven van uitgaan en veel consumeren achter zich en begint met vallen en opstaan aan haar nieuwe leven in Zeeuws-Vlaanderen. Dat het daar niet allemaal onverstaanbare Zeeuwen zijn, blijkt als Evi in Terneuzen schipper Stijn ontmoet. Zou ze dan toch aarden in de Zeeuwse klei of keert ze liefst zo snel mogelijk terug naar haar vriend Lennaert die in Rotterdam is gebleven?

  1. Leesje | BIOS recensie: Wat is dan liefde

    19 oktober 2019 at 06:06

    […] Ben je trouwens benieuwd naar Weg van jou, die andere leuke film van Maarten Heijmans en Elise Schaap (in een bijrol)? Je leest de recensie hier: Filmrecensie Weg van jou […]

Leave a Reply