Boeken Romans

Recensie: Een makkelijk kind – Mireille Geus

Het lijkt allemaal perfect: studentes Willemijn en Parel krijgen de kans om op de luxe villa van een rijke zakenman en zijn vrouw in de Belgische Ardennen te passen. Bij aankomst blijkt het echtpaar echter een vreemd verzoek te hebben: of zij ook op hun kind kunnen passen, dat boven ligt te slapen… Vanuit dat vreemde uitgangspunt weet Mireille Geus haar eerste roman voor volwassenen Een makkelijk kind van het begin tot het einde in een groot mysterie te hullen. Knap is vooral dat ze de onderhuidse spanning continu weet vast te houden. Dit resulteert in een spannende en enigszins verontrustende roman waarin niets is wat het lijkt.

Parel is een extraverte en fantasierijke studente. Ze maakt altijd de gekste dingen mee, heeft een rijontzegging, is zonder dat iemand het weet gestopt met haar studie en heeft om alles te vergeten besloten te solliciteren als huizenoppas. Het Belgische stel dat hun huis voor een weekje aanbied is erg gesteld op hun privacy, dus de sollicitatie voor de klus gebeurde uitsluitend op papier en er werden alleen voornamen uitgewisseld. Het was geen gemakkelijke procedure, maar zij en vriendin Willemijn zijn uiteindelijk toch de gelukkigen.

Studente geschiedenis Willemijn lijkt op het eerste gezicht veel braver dan haar vriendin Parel. Toch leeft ze behoorlijk wild en neemt het niet zo nauw met de seksuele moraal. Maar sinds haar oma is gestorven, lijkt alles anders. Ze kijkt ernaar uit om samen met Parel een weekje weg te zijn, te praten, lachen en te genieten in de sauna.

Bij aankomst in de Belgische Ardennen blijkt het echtpaar echter een vreemd verzoek te hebben: of zij ook op hun kind willen passen. Het ligt boven al te slapen en zal de meiden echt niet tot last zijn. Ze hoeven alleen morgen een ontbijtje voor de deur te zetten en de rest regelt zich vanzelf. Verbijsterd gaan Willemijn en Parel akkoord. Pas de volgende dag heel laat in de middag, als het zorgvuldig klaargemaakte ontbijtje onaangeroerd is gebleven, besluiten de studentes een kijkje te nemen. Het kind blijkt verdwenen…

Bizar plot
Wat doe je, als je in een afgelegen villa zit en het kind waarop je past ineens is verdwenen? Dat is eigenlijk de vraag waar Mireille Geus de lezer van Een makkelijk kind mee confronteert. De studentes zoeken zich hopeloos, bellen het echtpaar en schrijven scripts met de mogelijkheden die ze hebben. Want wat weten ze nu eigenlijk echt van het Belgische stel? Niet meer dan hun voornamen. En van het kind? Ze weten geen naam of leeftijd. Sterker nog, ze weten niet eens of het een jongen of een meisje is. De spanning tussen Willemijn en Parel loopt op en Geus weet de gebeurtenissen en onderlinge verhoudingen erg goed in mysterie te hullen.

Door het beperkt aantal personages worden de karakters van Willemijn en Parel goed uitgewerkt. Dit komt de herkenbaarheid en geloofwaardigheid van de hoofdpersonages ten goede. Mede daarom is het ook lastig te bepalen of de fantasierijke Parel wel te vertrouwen is en of de ietwat onzekere Willemijn de zaken wel juist ziet. De psychologische en onderhuidse spanning zorgen continu voor twijfel en zetten nogal eens op het verkeerde been. Geus is een meester in het weglaten en het verhaal lijkt daardoor continu onder spanning te staan. Een makkelijk kind leest dan ook als een trein.

Fantastische roman
Klein minpunt waren de onnodige seksuele aspecten, waarbij vooral de masturbatiescène met een stoel (!!) de wenkbrauwen doet fronsen. Misschien wilde de de auteur hiermee haar eerste roman voor volwassenen duidelijk onderscheiden van haar boeken voor een jonger publiek, maar het doet het verhaal meer kwaad dan goed. Echter, wanneer er wordt gefocust op de sterke dialogen, verhaalstructuur, mysterieuze sfeer en onderhuidse spanning, kan er niet anders geconcludeerd worden dan dat Mireille Geus met Een makkelijk kind een fantastische roman heeft geschreven.

 Een makkelijk kind
 Mireille Geus
 Nieuw Amsterdam uitgevers
 Paperback €18,99
 Ebook €13,99
 272 bladzijden
 maart 2016

Deze recensie verscheen eerder op Mustreads.nl

Leave a Reply