Boeken Romans

Recensie: Een complexe affaire – Amy Grace Loyd

In haar debuutroman Een complexe affaire beschrijft Amy Grace Loyd de drang naar privacy van de schuchtere eigenaresse van een klein appartementencomplex in Brooklyn. Het is haar manier om om te gaan met het verlies van haar echtgenoot. Alleen door volkomen stilzwijgen over hem, zichzelf en hun leven samen kan ze de hunkering naar hem voor zichzelf houden. Door de komst van een nieuwe huurster wordt zij, evenals de overige huurders, echter gedwongen om zich buiten het zo gekoesterde privédomein te begeven. Wat volgt is een intieme kenschets van wat er gebeurt als grenzen langzaam verdwijnen en er afscheid wordt genomen van alles wat veilig leek. 

Celia Cassill heeft na de dood van haar echtgenoot een klein appartementencomplex gekocht. De kamers verhuurt ze enkel aan bewoners die het vermogen hebben om andermans privacy te respecteren. Wanneer één van haar zo zorgvuldig geselecteerde huurders een tijdje gaat reizen en de flamboyante Hope tijdelijk zijn appartement betrekt, verandert de precaire dynamiek in het gebouw vrijwel meteen. Hope bevindt zich in een relatie die gepaard gaat met veel hartstocht en luidruchtige rendez-vous, waardoor Celia ongewild haar opgeworpen muren moet doorbreken – soms om Hope te beschermen, soms om zichzelf te beschermen. Wanneer één van haar huurders ook nog eens verdwijnt en Celia een andere huurder betrapt tijdens een innige omhelzing met een andere vrouw, is het gedaan met de rust in het gebouw.

Celia maakt een transformatie door van schuchtere weduwvrouw naar een meer assertieve huisbazin. Tijdens dat proces wordt duidelijk hoezeer ze nog bezig is met het verlies van haar man, het is alsof haar leven tegelijkertijd is geëindigd met dat van hem. De ontembare passie van nieuwe bewoonster Hope breekt langzaam de muren af waar Celia zichzelf lange tijd in gevangen hield. Hierdoor komt ze niet alleen dichter bij haar bewoners te staan, maar vindt ze ook zichzelf weer terug. Soms is haar gedrag onlogisch en zijn de beschrijvingen van de bewoners onnodig stereotyperend, maar door de rijke beleving van de gedachten en emoties van de hoofdpersoon geef je haar als lezer het voordeel van de twijfel.

Onopvallende, elegante proza
Het componeren van de prachtigste zinnen is kenmerkend voor de schrijfstijl van Loyd: ‘Wat is het toch zeldzaam, voor wie dan ook, om zomaar bevrijd te zijn van het ongemak van de afkeuring van een ander, of het verlangen daarnaar – en dat de wens om het iemand naar de zin te maken in gelijke mate, met dezelfde graagte, wordt beantwoord.’

De elegantie van Loyds proza zit niet alleen in het taalgebruik, maar ook in de flair waarmee ze emoties beschrijft. De gevoelens van hoofdpersoon Celia worden omvat in de meest kunstige zinnen, die hier en daar doen denken aan de psychologisch-filosofische trekjes in het vroegere werk van Arnon Grunberg. Tevens vindt Loyd daar een zelfde valkuil: het creëren en vasthouden van spanning, de lezer laten smachten naar de ontrafeling van geheimen of de ontwaking van nieuwe gevoelens, is veel te onopvallend.

Afscheid nemen
De verwijzingen naar seksualiteit zijn soms sensueel, soms plat, en raken daardoor wellicht het meest de waarheid van alledag. Dit maakt Een complexe affaire een bijzondere roman over het proces van afscheid nemen, dat door het wegvallen van de veilige context van het dagelijkse ineens niet meer te stoppen is – met alle gevolgen van dien.

 Een complexe affaire
 Amy Grace Loyd
 Karakter Uitgevers
 Paperback: €16,95
 Ebook: €7,99
 304 bladzijden
 maart 2015

Deze recensie verscheen eerder op Mustreads.nl

Leave a Reply