Boeken Relaties

Recensie: Echt Mars & Venus – John Gray

Eerder schreef ik al een vrij lyrische recensie over de klassieker Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus van John Gray. Toen ik in de lokale kringloopwinkel het boekje Echt Mars & Venus vond, kon ik dat dan ook niet laten liggen. Ik investeerde vijftig cent – echt waar – voor dit boek waarin de essentie van Grays klassieker wordt beschreven en geïllustreerd. Het is een lekkere dunne samenvatting met weinig tekst en veel plaatjes, zodat zelfs de niet-fervente lezer op toegankelijke wijze wordt meegenomen in de verschillende werelden van mannen en vrouwen.

Even een korte recap: in Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus schetst John Gray de communicatieverschillen tussen de beide seksen en hoe we beter met elkaar om kunnen gaan. Met onverwachte interesse las ik het, nam de tools ter harte en implementeerde ze in mijn eigen communicatie met mannen. Dit leverde niet alleen meer begrip op van mij naar de andere sekse, maar ook leuke gesprekken waarin positief en met interesse werd gereageerd op mijn nieuwe inzichten.

Het verschil tussen man & vrouw – de mannenversie
In Echt Mars & Venus wordt de essentie van Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus geïllustreerd samengevat. Ik noem het gekscherend ‘de mannenversie’, omdat het relatief weinig tekst en veel plaatjes bevat. Gray begint met zijn metafoor dat mannen van een andere planeet komen dan vrouwen, schetst het leven aldaar en somt direct de zeven grootste verschillen tussen mannen en vrouwen op. Na dit lekker voortvarende begin volgt direct de grote Mars en Venus test, waarin mannen kunnen uitvinden of ze wel echt naar vrouwen luisteren en vrouwen zich moeten afvragen in hoeverre ze hun partner proberen te veranderen.

Kort en bondig, vaak puntsgewijs en met tekeningen, somt Gray de belangrijkste elementen van Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus op. Aan de orde komen o.a. de twaalf basisbehoeften in de liefde, vijfentwintig manieren om bij de andere planeetbewoner te scoren en de vier seizoenen van de liefde. Ook is er aandacht voor de mindere kant van de liefde, zoals ruzie of wanneer een partner zich terugtrekt. Opmerkelijk is ook dat Gray aandacht besteed aan de oude pijn die juist naar boven kan komen als je je veilig voelt in de liefde: een onderwerp dat in het origineel niet zo duidelijk naar voren kwam, maar toch wel een prominent plekje kreeg in deze beknopte samenvatting.

Impact zonder context?
Het is lastig voor mij om te bepalen of Echt Mars & Venus voldoende handvatten geeft aan mensen die Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus niet hebben gelezen. De context mist in ieder geval, nergens wordt uitleg gegeven waarom bepaalde dingen bij het andere geslacht nu eenmaal anders werken dan bij jezelf. Dat is natuurlijk logisch bij een samenvatting, maar of het boek daardoor ook indruk maakt bij deze groep is lastig in te schatten. Wel is het een goed naslagwerk voor degene die Grays eerste boek wel hebben gelezen en de highlights weer meer op het netvlies willen krijgen. Door de vormgeving en opzet vind je in één oogopslag wat je nodig hebt en heb je het boek veel eerder uit dan het origineel.

De tekst in Echt Mars & Venus wordt ondersteund door verschillende plaatjes – vaak met een dialoog in stripvorm. Voor degene die John Gray al kennen is het boekje een feest der herkenning en een bondig naslagwerk. Voor anderen is het boek hoogstwaarschijnlijk een korte kennismaking met zijn ideeën en oplossingen voor de communicatieverschillen tussen man en vrouw. Het is in ieder geval een easy read en je haalt er zeker inzichten uit: al is het maar dat het prima is dat we allemaal verschillend te zijn.

 


 Echt Mars & Venus
 John Gray
 Het Spectrum
 Paperback: €6,00
 143 bladzijden
 2003

1 Comment

  1. vans kopen

    1 november 2017 at 14:35

    Ik heb genoten van het lezen.

Leave a Reply