Boekenlijstjes Boekspirerend

Dit zijn de bestverkochte boeken van 2018

Wat waren in 2018 de populairste boeken? Welke boeken gingen het vaakst over de toonbank en hoeveel werden er dan van verkocht? Sinds 1997 maakt de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) deze cijfers bekend. Daarnaast brengen ze ook in kaart hoe het überhaupt gaat met de Nederlandse boekenmarkt. Ik zette de belangrijkste resultaten voor je op een rijtje!

 

De top 3 van best verkochte boeken van het jaar

Nr. 3: Oorsprong – Dan Brown (2017) 
114.000 exemplaren 

Robert Langdon, hoogleraar kunstgeschiedenis en symboliek, bezoekt het hypermoderne Guggenheim-museum in Bilbao voor een belangrijke onthulling van een ontdekking die de wetenschap voor altijd zal veranderen. De gastheer van de avond is Edmond Kirsch, een veertigjarige miljardair en futurist wiens oogverblindende hightech uitvindingen en gewaagde uitspraken hem wereldberoemd hebben gemaakt. Maar de nauwkeurig georkestreerde avond barst plotseling uit in chaos, waardoor Kirsch’ waardevolle ontdekking voorgoed dreigt te verdwijnen. Duizelig en geconfronteerd met een directe dreiging, ontsnapt Langdon uit Bilbao, samen met de elegante museumdirecteur Ambra Vidal.

Ze vluchten naar Barcelona, gehaast op zoek naar een cryptisch wachtwoord dat Kirsch’ geheim kan ontsluiten. Langdon en Vidal zoeken hun weg door de donkere gangen van verborgen geschiedenissen en extreme religies, terwijl ze een gekwelde vijand moeten ontwijken die zijn alwetende macht rechtstreeks aan het Spaanse koninklijk huis lijkt te onttrekken – en die voor niets zal wijken om Edmond Kirsch tot zwijgen te brengen. 

 

 

Nr. 2: De acht bergen – Paolo Cognetti (2017)
126.00 exemplaren

Pietro is een stadsjongen uit Milaan. Zijn vader is scheikundige, en gefrustreerd door zijn werk in een fabriek. Zijn ouders delen een liefde voor de bergen, dat is waar ze elkaar ontmoetten, waar ze verliefd werden en waar ze trouwden in een kerkje aan de voet van de berg. Door deze gedeelde passie kan hun relatie voortbestaan, zelfs wanneer tragische gebeurtenissen plaatsvinden.

Het stadsleven vervult hun vaak met gevoelens van spijt dat ze niet voor een ander leven hebben gekozen. Dan ontdekken ze een dorpje in het Noord-Italiaanse Valle d’Aosta waar het gezin vanaf dat moment iedere zomer zal doorbrengen. De elfjarige Pietro raakt er bevriend met de even oude Bruno, die voor de koeien zorgt. Hun zomers vullen zich met eindeloze wandelingen door de bergen en zoektochten door verlaten huizen en oude molens en er bloeit een ogenschijnlijk onverwoestbare vriendschap op.

 

 

Nr. 1: De zeven zussen – Lucinda Riley (2017)
129.000 exemplaren

Na de plotselinge dood van hun vader komen Maia en haar zussen bij elkaar in hun ouderlijk huis, een prachtig landhuis aan het Meer van Genève. De zussen werden als baby door Pa Salt geadopteerd en krijgen na zijn dood allemaal een brief met een mysterieuze verwijzing naar hun afkomst.

Maia’s verleden brengt haar naar Rio de Janeiro. Daar aangekomen probeert ze met de weinige aanwijzingen die ze heeft haar achtergrond te ontrafelen. Het voert haar tachtig jaar terug in de tijd, naar de bouw van het wereldberoemde Christus de Verlosser-beeld én de roerige jaren twintig in Parijs. Slaagt zij erin haar ware identiteit te achterhalen?

 

 

2018 in boekencijfers

  • De totale boekenmarkt is in 2018 met 2% in omzet gegroeid. Dit is voor het vierde achtereenvolgende jaar dat er sprake is van groei.
  • Lezers kochten 41 miljoen boeken, voor in totaal 541 miljoen euro. 
  • Lezers kochten vaker een duurder boek.
  • Er werden iets meer e-boeken verkocht dan vorig jaar, het aandeel e-boeken groeide naar 7,6%.
  • De omzet van non-fictie boeken steeg het meest, met 4%.
  • Fysieke boekhandels verkochten 2% minder boeken dan vorig jaar, terwijl de online verkoop met 11% steeg. 
  • De hoogste weekomzet van 2018 werd behaald in de week voor Kerst (€ 22,9 miljoen).

 

Hoe was jouw boekenjaar in 2018? 

Leave a Reply