Boekenlijstjes Boekspirerend

Dit zijn de beste boeken van 2019 tot nu toe (volgens Amazon)

Je kunt het je haast niet meer voorstellen, maar net als bol.com, is internetgigant Amazon ooit begonnen als online boekhandel. Nu verkopen ze zowat alles wat je maar kunt bedenken, maar Amazon weet nog steeds wat fijne boeken zijn. In juni publiceerden ze daarom een lijst met de beste boeken van de eerste helft van 2019. Ik heb de top 10 voor op je een rijtje gezet – als het even kan in de Nederlandse vertaling.

 

Stad van meisjes – Elizabeth Gilbert

New York, 1940. De negentienjarige Vivian Morris heeft het eerste jaar van de universiteit niet gehaald, en haar ouders besluiten dat ze bij haar tante in New York moet gaan wonen. Haar tante is de eigenaar van de Lily Playhouse, een roemrucht maar vervallen theater in Manhattan, en Vivian voelt zich meteen thuis in de extravagante en onconventionele wereld van acteurs en showgirls.

Ze mag achter de schermen werken en de kostuums ontwerpen, maar als ze een schandaal veroorzaakt staat haar wereld op zijn kop en zal ze pas jaren later alle gevolgen kunnen overzien.

Bekijk op bol.com

 

De stille patiënt – Alex Michaelides

Iedereen dacht dat Alicia Berenson een gelukkig huwelijk had; dan schiet ze haar man vijf keer in zijn hoofd. Na deze gruwelijke daad zwijgt ze, en weigert een verklaring te geven. Alicia’s stilte spreekt tot de verbeelding van het publiek en maakt haar tot een mysterieuze beroemdheid.

Psychotherapeut Theo Faber is ervan overtuigd dat hij haar weer kan laten praten en zo te ontrafelen wat er zich die bewuste nacht heeft afgespeeld. Hij doet er alles aan om een baan te krijgen bij de instelling waar Alicia zit opgesloten, en lijkt geobsedeerd om met haar in gesprek te gaan. Maar hij kan niet voorzien wat hij daarmee in gang zet…

Bekijk op bol.com

 

Daarboven zagen wij de sterren weer – Jayson Greene

Het boek opent met de tweejarige Greta Greene, die naast haar oma op een bankje ergens in Manhattan zit. Opeens raakt boven haar een baksteen los van een vensterbank en wordt ze op haar hoofd geraakt. Ze verliest haar bewustzijn en wordt met spoed naar een ziekenhuis gebracht. Maar hoewel het boek begint met deze traumatische gebeurtenis en met de angst die Jayson Greene en zijn vrouw Stacy ervaren in de uren voorafgaand aan de dood van hun dochter, verandert Daarboven zagen wij de sterren weer al gauw in een verhaal dat niet alleen om rouw en verlies draait, maar evenveel om hoop en herstel.

Zelfs tijdens deze zware beproeving realiseert Jayson zich dat er voor hem een leven is na dit trauma – dat zolang hij door kan blijven gaan, van het ene moment naar het andere, hij dit ogenschijnlijk onoverkomelijke lot zal kunnen overleven. In Daarboven zagen wij de sterren weer weet hij met openhartige eerlijkheid, diepe emotie en verfijnde tederheid zowel de fragiele natuur van het leven als de meedogenloosheid van de dood vast te leggen, maar bovenal de onoverwinnelijke kracht van de liefde.

Bekijk op bol.com

 

Zij – Jennifer Weiner 

Jo en Bethie Kaufman worden in de jaren veertig geboren en groeien op in een zich snel ontwikkelende buitenwijk van Detroit. Ze zijn close met elkaar, ook al zijn ze zeer verschillend. Jo is een tomboy die zich lekkerder voelt in spijkerbroek en gympen dan in een jurk. Ze weet al vroeg dat ze zich aangetrokken voelt tot meisjes en doet mee aan burgerrechtendemonstraties. Bethie is knap en populair, de gehoorzame dochter die een conventioneel leven wil en vol vertrouwen is dat ze dat zal krijgen. Maar wat is “conventioneel’ eigenlijk precies, in het licht van de enorme sociale veranderingen in de jaren vijftig en zestig?

Jennifer Weiner laat afwisselend de beide zussen aan het woord, terwijl ze op zoek gaan naar hun bestemming. Ze vinden de nodige obstakels op hun pad die onthutsend veel vrouwen zullen herkennen, zoals seksisme en misbruik. Ook ondervinden ze dat de kansen en mogelijkheden voor vrouwen toenemen – maar niet voor iedereen.

Bekijk op bol.com

 

The Night Tiger – Yangsze Choo

Quick-witted, ambitious Ji Lin is stuck as an apprentice dressmaker, moonlighting as a dancehall girl to help pay off her mother’s Mahjong debts.

But when one of her dance partners accidentally leaves behind a gruesome souvenir, Ji Lin plunges into a dark adventure: a mirror world of secrets and superstitions.

Bekijk op bol.com

 

Daisy Jones & The Six – Taylor Jenkins Reid

Daisy is a girl coming of age in L.A. in the late sixties, sneaking into clubs on the Sunset Strip, sleeping with rock stars, and dreaming of singing at the Whisky a Go Go. The sex and drugs are thrilling, but it’s the rock ‘n’ roll she loves most. By the time she’s twenty, her voice is getting noticed, and she has the kind of heedless beauty that makes people do crazy things.

Also getting noticed is The Six, a band led by the brooding Billy Dunne. On the eve of their first tour, his girlfriend Camila finds out she’s pregnant, and with the pressure of impending fatherhood and fame, Billy goes a little wild on the road.

Daisy and Billy cross paths when a producer realizes that the key to supercharged success is to put the two together. What happens next will become the stuff of legend.

Bekijk op bol.com

 

Benedenwereld – Robert Macfarlane

Benedenwereld is een epische verkenning van onderaardse ruimten in de mythologie, de literatuur, het geheugen en het fysieke landschap. In zijn langverwachte nieuwe boek duikt Robert Macfarlane diep onder het aardoppervlak en onderzoekt hij de verstandhouding van de mens tot het donker, leven en dood onder de grond, en alles wat zich daar nog meer afspeelt.

Aanvankelijk blijft hij dicht bij huis. Macfarlane neemt de lezer mee van begraafplaatsen uit de bronstijd en ondergrondse schimmelnetwerken waarlangs bomen onderling communiceren naar het catacombenlabyrint onder Parijs. Maar dan voert zijn reis in de “diepe tijd’ – de duizelingwekkend uitgestrekte geologische tijd – hem van prehistorische Noorse zeegrotten naar een ondergrondse “verstopplaats’ waar de komende honderdduizend jaar kernafval opgeslagen zal liggen, en van het ontstaan van het heelal naar de toekomst van het antropoceen, het huidige tijdperk waarin de mens domineert.

Met veel aandacht voor actuele, wereldomspannende problemen en in zijn beeldende, lyrische stijl schetst Robert Macfarlane in Benedenwereld de ingewikkelde relatie van de mens tot de wereld onder zijn voeten. Daarmee voegt hij een belangrijk hoofdstuk toe aan het onderzoek dat hij vanaf zijn debuut heeft gedaan naar de interactie tussen “het landschap en de menselijke emotie”.

Bekijk op bol.com

 

Het ontrafelen van het leven – Julie Yip-Williams

Dat Julie Yip-Williams haar kindertijd overleefde is een wonder. Ze werd blind geboren in Vietnam en ontsnapte ternauwernood aan de dood. Samen met haar familie vluchtte ze later in een gammel bootje voor de oorlog en belandde in Amerika. Daar leek het tij te keren. Dankzij een operatie kon ze weer gedeeltelijk zien, ze ging rechten studeren aan Harvard University, werd verliefd, trouwde en kreeg twee dochtertjes. Tot ze plots op 37-jarige leeftijd de diagnose terminale darmkanker kreeg. Toen begon voor de jonge moeder een heel andere reis.

Het ontrafelen van het leven is een ontwapenend verhaal over veerkracht. Een diepmenselijk en ontroerend verslag over moeder-zijn, het huwelijk, immigratie, ambitie, liefde, rouw, jaloezie, troost, en vooral: het wonder van het leven.

Bekijk op bol.com

 

Save Me the Plums – Ruth Reichl

When Condé Nast offered Ruth Reichl the top position at America’s oldest epicurean magazine, she declined. She was a writer, not a manager, and had no inclination to be anyone’s boss. Yet Reichl had been reading Gourmet since she was eight; it had inspired her career. How could she say no?

This is the story of a former Berkeley hippie entering the corporate world and worrying about losing her soul. It is the story of the moment restaurants became an important part of popular culture, a time when the rise of the farm-to-table movement changed, forever, the way we eat. Readers will meet legendary chefs like David Chang and Eric Ripert, idiosyncratic writers like David Foster Wallace, and a colorful group of editors and art directors who, under Reichl’s leadership, transformed stately Gourmet into a cutting-edge publication. This was the golden age of print media—the last spendthrift gasp before the Internet turned the magazine world upside down.

Complete with recipes, Save Me the Plums is a personal journey of a woman coming to terms with being in charge and making a mark, following a passion and holding on to her dreams—even when she ends up in a place she never expected to be.

Bekijk op bol.com

 

Cari Mora – Thomas Harris

Onder een villa in Miami ligt voor 25 miljoen aan narco-goud. Allerlei criminelen jagen erop, waaronder Hans-Peter Schneider, een genadeloos monster dat de ziekste fantasieën van de allerrijksten uit laat komen. Om bij het goud te komen moet hij alleen nog wel afrekenen met de van oorsprong Colombiaanse Cari Mora, die op het huis past.

Wanneer Hans-Peter haar ziet, denkt hij niet alleen het goud maar ook een mooi, weerloos speeltje te hebben gevonden. Maar daarmee onderschat hij Cari Mora op dodelijke wijze.

Bekijk op bol.com

 

 

 

 

Leave a Reply