Nieuwe boeken

Deze week verschijnt ‘Een waarschuwing’: opportunistische hype of schrikbarend onthullend?

September 2018. Een senior Trump administration official schrijft een opiniestuk in The New York Times waarin hij zich kritisch uitlaat over de Amerikaanse president. Kern van de boodschap is dat zelfs Trumps eigen presidentiële staf niet blij met hem is. Ze maken zich zorgen of hij wel de kwaliteiten heeft voor het presidentschap en de eventuele gevolgen voor het land. Hij noemde de president impulsief en irrationeel.

 

“A warning”

Nu is deze anonieme Amerikaanse overheidsmedewerker terug. In zijn boek A warning, dat via een zogenaamde crash publication slechts enkele weken na de aankondiging in een enorme oplage werd gedrukt, doet hij onthullingen vanuit het Witte Huis. Daarnaast hoopt de anonieme auteur de natie te behoeden voor een herverkiezing van Donald Trump in 2020.

 

 

Nederlandse vertaling verschijnt 27 november

In Nederland verschijnt het boek, vertaald als Een waarschuwing, op 27 november. Dit is slechts een ruime week nadat het in Amerika verscheen.  Meer dan 100.000 boeken werden daar vóór publicatie al verkocht. In totaal liet de Amerikaanse uitgever van het boek al 500.000 exemplaren drukken.

De grote vraag is echter: is het boek de hype waard?

 

 

Amerikaanse pers niet onder de indruk

Grote kranten als The Guardian en The New York Times zijn niet onder de indruk van Een waarschuwing. Zo meldt de auteur al aan het begin van het boek dat hij niet teveel in detail kan treden. Teveel details kunnen namelijk zijn identiteit verraden of zelfs de nationale veiligheid beïnvloeden. Dit is ook de reden dat hij voorspelt dat er op een later moment nog meer onthullingen zullen worden geopenbaard, maar deze dus nog niet zijn neergepend in het boek.

Niet erg veelbelovend voor een boek van 20 euro, van een auteur die anoniem wil blijven. Hoe geloofwaardig en betrouwbaar is deze persoon? Daarnaast zijn de onthullingen volgens The New York Times ook niet erg bijzonder. Anoniem geeft aan allerlei dingen gehoord en gezien te hebben binnen het Witte Huis. Echter, als je het afgelopen jaar een beetje het nieuws hebt gevolgd, dan zou je volgens de krant het meeste van wat de auteur ‘onthuld’ al wel weten.

 

Een aantal van de onthullingen 

Erg spectaculair zijn de onthullingen overigens ook niet. Zo zou de president geen fervent lezer zijn en snel geïrriteerd raken. Tja.

Iets interessanter is misschien dat zijn briefings moeten bestaan uit maximaal drie, maar het liefst slechts één bullet point. Zelfs als het om ingewikkelde zaken gaat. Ook zou hij valse informatie hebben verteld tijdens vergaderingen, om te zien of ze zouden worden gelekt naar de pers (en door wie). Wat wellicht nog het meest gevoelig ligt, is dat Trump na de dood van senator John McCain bewust de vlaggen op overheidsgebouwen zo kort mogelijk halfstok heeft laten hangen.

Wat er van waarde in Een waarschuwing staat en of het boek daadwerkelijk een opportunistische hype is, is vooral ook aan de Nederlandse lezer om te bepalen.

 

Ga jij dit boek lezen?

 

Een waarschuwing
Anoniem
Verschijnt: 27 november 2019
Paperback: €20,00
E-book: €14,99
Ambo Anthos

Een waarschuwing laat de lezer aanschuiven aan de vergadertafel van Trump. Geschreven door een anoniem en prominent staflid van het Witte Huis. Een waarschuwing biedt een kijkje achter de schermen van Trumps regering en zorgde al voor verschijning voor veel opschudding in de Verenigde Staten.”

 

 

 

 

Leave a Reply