Boeken Romans

Recensie: De laatste van ons – Adélaïde de Clermont – Tonnerre

Als Werner Zilch de mooie Rebecca Lynch ontmoet weet hij meteen dat zij de vrouw van zijn leven is. Werner weet haar te verleiden. Als ze samen zijn komt hij er al snel achter dat ze een gevoelige dame is die reageert met het reactievermogen van een Ferrari. Als Werner voor het eerst Rebecca’s ouders ontmoet, blijkt dat een familietrekje te zijn. Rebecca’s moeder Judith reageert zo verschrikt als ze Werner ziet, dat Rebecca en haar familie na die dag uit zijn leven verdwijnen. Hij begrijpt er niets van. Wat is er zo erg dat Rebecca hem heeft verlaten? De Clermont – Tonnere schetst in De laatste van ons een tragische, duistere geschiedenis die twee geliefden ongemerkt lijkt te verscheuren.

In De laatste van ons wordt het verhaal verteld van de jonge ondernemer Werner Zilch in de jaren zeventig in New York. Samen met zijn vriend Marcus heeft hij een vastgoedbedrijf en langzaam maar zeker begint hij naam te maken. Als hij op een dag de mooie Rebecca Lynch tegenkomt, is hij meteen verliefd. De twee volgen elkaar als kat en muis door de stad, met wat blikschade en uiteindelijk een prille liefde tot gevolg. Die komt echter abrupt tot een einde als Werner wordt uitgenodigd bij de familie Lynch. Nathan, Rebecca’s vader, moet sowieso niets hebben van Werner, maar het kwaad is pas echt geschied als Rebecca’s moeder Judith oog in oog met Werner komt te staan. Na dat moment verdwijnt Rebecca volledig uit z’n leven.

Ondertussen maken we kennis met de zwangere Luisa in het nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze staat op het punt van bevallen als Dresden gebombardeerd wordt. Haar zoontje haalt het, maar zijzelf komt direct na de geboorte te overlijden. Het jongetje komt terecht bij Marthe en zijn peetoom Von Braun, een wetenschapper verantwoordelijk voor de V2 technologie. Het is een rare tijd, zo aan het einde van en net na de oorlog. Uiteindelijk zal het jongetje, Werner, terechtkomen bij twee lieve adoptieouders in de Verenigde Staten. Maar wat is er in de tussentijd gebeurd? Zorgt het verleden ervoor dat de liefde tussen Werner en Rebecca geen kans krijgt?

Disfunctioneel sprookje
In De laatste van ons komen twee prachtige verhaallijnen bij elkaar en worden samengesmolten tot een rauw, maar adembenemend sprookje. De schrijfstijl van De Clermont – Tonnerre is verrassend modern en er wordt precies genoeg ruimte genomen om sfeer en onderhuidse spanning te creëren. Hoewel de personages allemaal niet even aardig en charmant zijn, behalve dan misschien de zachtaardige Marcus, weet de auteur toch veel begrip en empathie te kweken voor ieders persoonlijke strubbelingen. De relatie tussen Rebecca en Werner is bij vlagen wel erg disfunctioneel en daardoor ook wel eens vermoeiend om te lezen, maar de prachtige, pijnlijke stukken geschiedenis uit het nazi-Duitsland vormen een goede tegenhanger voor deze relationele strubbelingen.

Emotioneel herkenbaar
Ondanks dat het boek zoveel verschillende emotionele lagen bevat, blijft het klein en dichtbij. Het New Yorkse jaren zeventig en het nazi-Duitsland van de jaren veertig staan waarschijnlijk mijlenver af van het eigen dagelijks bestaan, maar de menselijkheid in al haar facetten wordt zo herkenbaar geschetst, dat een ieder zichzelf er op enig moment in zal herkennen. De laatste van ons is een aanrader voor iedereen die even weg wil vluchten uit het heden en tegelijkertijd dichtbij zichzelf wil blijven.

 

De laatste van ons
Adélaïde de Clermont – Tonnerre
Meulenhoff Boekerij
Paperback: €19,99
352 bladzijden
oktober 2017

Dit boek heb ik gratis ontvangen van de uitgever.

 

 

Leave a Reply