Boeken Romans

Recensie: De kinderhater – Guido den Aantrekker

De roddelkoning van entertainmentblad Story laat zich in zijn debuutroman De kinderhater van een heel andere kant zien. Zijn doodgeboren zoontje, een reeks miskramen en zijn uitgebleven kinderwens inspireerden Guido den Aantrekker tot het schrijven van deze op ware gebeurtenissen gebaseerde liefdesroman. En met succes, want door de focus te verleggen naar het stille verdriet van de man die ogenschijnlijk slechts leeft voor een geruchtmakende primeur, raakt Den Aantrekker een bijzonder gevoelige snaar. Wat volgt is een rauwe roman over verdriet, lust en lonkende passie, waarin oprechte liefde uiteindelijk overwint. 

Tycho Ittervoort, onthullingsjournalist, roddelhufter en rioolrat, leeft een snel leven. Alles draait om showbizz, de laatste scoops en tranentrekkende nieuwtjes. Leed verkoopt en Tycho lijkt er een neusje voor te hebben om de beste roddels zo snel mogelijk op de voorpagina van het roddelblad te krijgen. Zijn privéleven is al even snel en bestaat uit een chique appartement in Amsterdam, shoppen in Milaan en het scoren van one-night-stands in het Palladium. Aan settelen heeft hij nog nooit gedacht, totdat hij de bijzondere Faye Clark ontmoet. Ondanks dat zij een zoontje van zes heeft, valt Tycho als een blok voor haar. Langzaam maar zeker went Tycho aan het idee van een gezinsleven en verruilt hij het chique Amsterdam voor het burgerlijke Amstelveen. Niet lang daarna raakt Faye zwanger. Een wonder, want Faye heeft altijd al een tweede kind gewild. Tycho is in eerste instantie minder enthousiast. Net op het moment dat hij zich een voorstelling begint te maken van een leven als vader, gaat het mis. Hun zoontje wordt na vijf maanden dood geboren.

Wat volgt is een periode van intens verdriet. Teruggaan naar zijn oude leven lijkt onmogelijk. Tycho is nu vader en, ook al wil hij dat zelf soms ontkennen, hij is daardoor veranderd. Het najagen van betekenisloze primeurs of het slap ouwehoeren met zijn vrienden in de kroeg brengt hem geen voldoening meer. Gelukkig raakt Faye opnieuw zwanger. Al snel gaat het echter weer mis. En nog een keer. Het krijgen van een miskraam wordt zo’n beetje lopendebandwerk. Zijn uitblijvende kinderwens doet Tycho twijfelen aan zijn toekomst met Faye, maar zelfs wanneer zijn oude leven lonkt, kan hij niet bij wegblijven bij de vrouw naar wie zijn hart daadwerkelijk verlangt.

De ontwikkeling van een snelle roddeljournalist
De kinderhater laat een interessante ontwikkeling zien van de meedogenloze player die langzaam maar zeker verandert in een zorgzame stiefvader met een kinderwens. Natuurlijk is het snelle leven van hoofdpersoon Tycho aanlokkelijk: geen ingewikkelde verantwoordelijkheden, maar onbezorgd socializen met de sterren en hier en daar een flinke scoop binnenhalen.

De hoofdstukken zijn even kort als de nieuwswaarde in menig roddelartikel, maar dat komt de leesbaarheid van De kinderhater alleen maar ten goede. Het is fijn om een debuut te lezen dat zich niet houdt aan de ongeschreven regels voor het schrijven van een roman. Hoe kort de hoofdstukken soms ook zijn, je wordt altijd geprikkeld om verder te lezen. Dat de situatie van Tycho langzaam verandert en de onbezorgdheid overgaat in verdriet, twijfel en soms zelfs wanhoop, blijkt een mooie weergave te zijn van ‘niets is wat het lijkt’.

Kort, snel met bijzonder veel diepgang
Op verfrissend nuchtere toon stelt Den Aantrekker het abstracte verdriet om het verlies van een doodgeboren kind aan de kaak vanuit het perspectief van de man. Bijzonder en gedurfd, maar zeker geslaagd. De kinderhater is een ijzersterk debuut met bijzonder veel diepgang, dat zeker een plaatsje in menig boekenkast verdient.

 De kinderhater
 Guido den Aantrekker
 Nijgh & Van Ditmar
 Paperback: €17,50
 Ebook: €12,99
 256 bladzijden
 september 2014

Deze recensie verscheen eerder op Mustreads.nl

Leave a Reply