Boeken Romans

Recensie: De andere vrouw – Tamar Cohen

Wat als je op de begrafenis van je man zijn andere echtgenote tegen het lijf loopt? Hoe ga je om met een andere vrouw, een ander gezin en ruim zeventien jaar bedrog? In haar tweede roman De andere vrouw kiest Tamar Cohen opnieuw voor de overspelige echtgenoot als thema. Zelf noemt ze het ‘Tweede-Roman-Syndroom’ een unieke uitdaging. Het lijkt er echter op dat Cohen zich toch teveel heeft laten leiden door het concept van haar debuut, met als gevolg dat Een andere vrouw weinig uniek is en het vooral moet hebben van de onverwachte, duistere eindtwist. 

Selina is al 28 jaar getrouwd met haar fantastische echtgenoot Simon. Ze hebben het prima voor elkaar: drie kinderen, een prachtig huis, een tweede villa in Toscane en een leven vol luxe. Dat Simon veel in Dubai is voor zijn werk neemt Selina op de koop toe. Wanneer Simon plotseling dood in een rivier wordt gevonden krijgen Selina en haar gezin de schrik van hun leven. De politie gaat uit van zelfmoord en Selina moet mee om haar man officieel te identificeren. Daar schrikt ze pas echt: Simon heeft een andere trouwring om. Verbaasd, vermoeid en in de war bereidt ze zich voor op de begrafenis. Wanneer daar een vreemde vrouw voor haar voeten instort en vraagt hoe het kan dat niemand haar heeft ingelicht over de dood van haar man, is de verbazing voor Selina compleet. Ze komt oog in oog te staan met Lottie, die al 17 jaar getrouwd blijkt te zijn met haar Simon!

In afwisselend perspectief tussen Selina en Lottie leren we de twee vrouwen van Simon en hun kinderen steeds beter kennen. Hun levens en liefde voor Simon staan compleet op z’n kop. Alles waarvan ze dachten dat het hun leven was, lijkt als zand tussen hun vingers weg te glippen. Simon blijkt in louche zaakjes te zitten en beide vrouwen dreigen hun huis te verliezen. Zorgen om geld, hun kinderen die dreigen te ontsporen, een onverwachte zwangerschap, een affaire, vernielingen, bedreigingen, drugs, een seksrelatie tussen halfzus en halfbroer – niets is te gek in de nieuwe levens van Selina en Lottie. Het is allemaal de schuld van de andere vrouw. Als zij er niet was, was dit nooit gebeurd. Toch?

Ongeloofwaardige plottwisten
Het is jammer dat Cohen de ene ongeloofwaardige plotwisseling na de andere nodig denkt te hebben om De andere vrouw een boeiende roman te maken. Alsof de man die na zijn dood twee echtgenotes blijkt te hebben nog niet genoeg is, brengt haast ieder hoofdstuk wel nieuwe, groteske intriges met zich mee. Dit zijn niet direct ingrijpende plotwendingen, ze lijken slechts te dienen om het verhaal verder te dramatiseren. De andere vrouw voelt daarom een beetje soap-achtig aan en komt net zoals de gemiddelde soapserie nogal leeg over. Juist doordat er zoveel gebeurt, wordt het verhaal onnodig geforceerd opgesmukt en daardoor ongeloofwaardig.

Een ontzettend groot pluspunt is het onverwachte einde met de fantastische duistere twist. Toch is dat niet genoeg om het boek over het geheel te zien de moeite waard te maken. Wanneer Cohen zich had ingehouden met de onnodige plotaanvullingen, had De andere vrouw iets weg kunnen hebben van een gevatte thriller. Nu kan zelfs het ingenieuze einde het hoge soapgehalte niet compenseren.

De andere vrouw
 Tamar Cohen
 A.W. Bruna
 Paperback: €19,95
 Ebook: €9,99
 384 bladzijden
 november 2014

Deze recensie verscheen eerder op Mustreads.nl

Leave a Reply