Boekspirerend

Hack | Hoe je omgaat met veel boeken en weinig opbergruimte

Woon je op een studentenkamer, in een klein appartement of heb je gewoon heel veel boeken? Dan kan het lastig zijn om genoeg opbergruimte te vinden voor al je leesvoer. In dit artikel vind je daarom verschillende tips hoe je omgaat met veel boeken en weinig ruimte. En wees gerust, tips als minder boeken kopen en boeken wegdoen staan er zeker niet bij!

Oke, ben jij zo iemand die alle boeken bewaard? Zelf gekocht of gekregen, een fantastische read of juist een draak van een boek, zelfs dat boek dat al tien jaar ongelezen in je boekenkast staat: wanneer een boek jouw drempel passeert dan blijft het daar. Niks mis mee, maar wat doe je als de ruimte om je boeken te bewaren wel erg schaars wordt?

#1: Alles is een boekenplank

Waarom zouden boeken alleen in een boekenkast of op een boekenplank horen? Onzin! Je nachtkastje is een mini boekenplank en op dat hoekje van de eettafel bewaar je gemakkelijk een stapeltje leesvoer. En die loze ruimte onder dat bijzettafeltje of naast je wijnglazen? Precies, daar passen mooi een paar boeken! Heel veel loze ruimte kan gemakkelijk worden gebruikt om boeken te bewaren.

Tip: investeer in een nachtkastje, koffietafel of een bijzettafeltje met een plank eronder of een laatje erin. Zo kun je flink wat boeken kwijt zonder dat het rommelig staat.

#2: Organiseer strategisch

Het is natuurlijk prachtig om je boeken op kleur, editie of alfabetische volgorde te bewaren, maar om ruimte te besparen is het beter om je boeken strategisch te organiseren. Was je vroeger goed in tetris? Dat komt nu goed van pas! Strategisch organiseren betekent je boeken bewaren op afmeting. Dus zoek de kleine pocket paperbacks bij elkaar en maak een stapel van al die grote koffietafelboeken.

Tip: bewaar daarnaast je boeken niet alleen verticaal, dus netjes in een rijtje naast elkaar, maar ook horizontaal, dus als stapeltjes op elkaar. Op die kleine paperbacks passen ineens nog flink wat horizontaal gestapelde boeken: weer wat ruimte bespaart! Het is de bedoeling dat je iedere loze ruimte benut.

#3: In dozen en bakken

Natuurlijk wil je al je boeken laten zien, maar als je écht geen ruimte meer hebt, dan kun je ervoor kiezen om een aantal boeken in dozen of plastic bakken te bewaren. Deze plaats je gemakkelijk onder je bed, in de kelder, bovenop je kledingkast of op zolder.

Extra voordeel: zo kunnen je boeken niet beschadigen en blijven ze ook nog eens stofvrij!

#4: Ruim andere dingen op

Tja, als je écht geen enkele ruimte meer hebt en boeken prioriteit hebben, dan zul je andere dingen moeten opruimen. Dus zoek je kleding uit die je niet meer draagt, ruim eindelijk een keer die rommella leeg en hoe vaak gebruik je die bakvormpjes nu eigenlijk? Wanneer je al die kleine dingen opruimt, ontstaat er meer ruimte voor boeken!

Tip: dit boek van Marie Kondo helpt je bij het opruimen van je huis.

 

www.bookriot.com

Leave a Reply