Films & Series

BIOS recensie: De beentjes van Sint-Hildegard

 

De beentjes van Sint-Hildegard recensie De beentjes van Sint-Hildegard recensie

Wanneer de schoonvader van Jan (Herman Finkers) overlijdt, beseft Jan dat de arme man nooit eens zijn eigen zin heeft kunnen doen. Altijd werd hij overschaduwd door zijn vrouw. Naar eigen zeggen wist zij veel beter wat goed was voor haar man, want vrouwen weten sowieso beter wat goed is voor mannen.

Jans vrouw Gedda (Johanna ter Stege) heeft dezelfde trekjes als haar moeder. Alles bepaalt ze voor Jan: wat hij aantrekt, wanneer hij trek heeft in een kopje thee en wat voor soort koffie hij gebruikt. Wanneer Gedda en haar moeder besluiten dat Gedda’s vader begraven moet worden, in tegenstelling tot zijn laatste wens, is Jan het helemaal beu. Het kan zo niet langer.

 

In opstand

Jan besluit voor zijn schoonvader op te komen en zorgt er in het geheim voor dat zijn laatste wens in vervulling gaat. Ook besluit hij één van de dromen van zijn schoonvader waar te maken, waar hij zelf de kans niet meer voor had: het afreizen naar de beentjes van Sint-Hildegard. Maar om dat te doen moet hij ontsnappen aan de goedbedoelde, doch verstikkende liefde van Gedda. En dat is nog niet zo gemakkelijk.

Gedda is zich overigens van geen kwaad bewust. Sterker nog, zij geeft les aan de Universiteit van Twente over haar onderzoek dat aantoont dat single mannen zeven jaar korter leven – omdat ze echt niet weten waar ze mee bezig zijn zonder vrouw. Met Jan heeft ze dit aan den lijve ondervonden: ze heeft hem met haar liefde uit een diep dal getrokken.

Dat is ook de reden dat Jan niet openlijk in opstand durft te komen. Hij doet daarom alsof hij helemaal de weg kwijt is en dementie heeft; alleen maar om even rust te vinden van zijn bemoeizuchtige vrouw.

 

Komisch met een serieuze ondertoon en een dot drama

De beentjes van Sint-Hildegard kan het beste omschreven worden als een komisch drama. De film is uniek in zijn soort – en zeker niet alleen doordat deze volledig Twents gesproken is. De onderwerpen die aangesneden worden zijn behoorlijk serieus: liefde, dementie, vrijheid, maar worden met een zekere lichtheid gebracht, waardoor het geheel eigenlijk des te geniepiger binnenkomt.

Ook als je geen fan van Herman Finkers bent, zul je genieten van hem in de rol van Jan. Dat voortdurend ondeugende dat Finkers kenmerkt was dit keer niet overdreven of irritant, maar goed gedoseerd, speels en grappig. Het had zelfs iets aandoenlijks, zeker in de verhaallijn met de volwassen kinderen: Peter (Stef Assen) en Liesbeth (Leonie ter Braak). Hun verhaallijnen, waarin ook hun eigen relaties aan bod komen, waren sowieso een mooie aanvulling in de film. Het zorgde dat de dualiteit in de liefde sterk zichtbaar werd: die van strak vasthouden en volledig loslaten.

 

Een dijk van een afsluiter

Wat misschien wel het meest raakt, is het slot van de film. Johan Nijenhuis (regie) en Herman Finkers (scenario) kozen voor een open eind: vrij ongebruikelijk voor een dergelijke film. Het zorgt voor enorm veel stof tot nadenken, zij het na de eerste teleurstelling dat er geen lekker kant en klaar eind-goed-al-goed slot werd voorgeschoteld.

Het allerbelangrijkste: deze Twentse film zal je zeker niet onberoerd laten. De beentje van Sint-Hildegard zit goed in elkaar en heeft alles wat een film goed maakt: een goed verhaal, een lach en een traan. Wat een aanrader!

 

De beentjes van Sint HildegardDe beentjes van Sint-Hildegard verschijnt op 25 juni 2020 op dvd en blu-ray.

 

5

De beentjes van Sint-Hildegard

Jan (Herman Finkers) is 35 jaar getrouwd met Gedda (Johanna ter Steege). Gedda houdt zóveel van Jan dat hij het er benauwd van krijgt. Ze ziet het huwelijk als een vorm van begeleid wonen. Als hij een glas van tafel wil pakken, is zij hem al voor en reikt hem het glas aan. Daarnaast bepaalt ze zijn kleding, vriendschappen, vakanties en al hun andere bezigheden.

In de nieuwe, vrijwel volledig Twentstalige film van Johan Nijenhuis is de vraag hoeveel liefde eigenlijk te veel is en hoeveel vrijheid jij en je partner willen én nodig hebben. Herman Finkers maakt niet alleen zijn speelfilmdebuut, hij schreef ook het scenario van deze tragikomische film.

Leave a Reply