Films & Series

BIOS Recensie: Girls Trip

De hele verhaallijn zit eigenlijk in de titel: Girls trip gaat over een reisje van vriendinnen Dina, Sasha, Randy en Lisa die elkaar al jáááren kennen, maar ook al jaren niet samen op pad zijn geweest. Als het er weer eens van komt omdat de succesvolle Randy op promotietour is met haar boek en een belangrijke speech mag geven, wordt er weer als vanouds gelachen, gedronken en geflirt. Hoewel alles dus weer ouderwets gezellig lijkt, zijn er door de jaren heen toch wat barstjes ontstaan. Niet alleen is het dagelijks leven wat minder succesvol dan gehoopt, ook in de vriendschap is het lang niet altijd rozengeur en maneschijn. Maar de vriendinnen zouden geen vriendinnen zijn, als dat hun tripje zou verpesten.

Ryan (Regina Hall) grijpt haar boekpromotietour aan om de vriendschap met Dina (Tiffany Haddish), Lisa (Jada Pinkett Smith) en Sasha (Queen Latifah) nieuw leven in te blazen. Ryan is als schrijver van het populaire boek You can have it all het toonbeeld van succes en perfectie. Haar vriendinnen hebben een wat minder rooskleurig bestaan. Zo is Dina net ontslagen, is Lisa pas gescheiden en woont bij haar moeder en heeft Sasha een roddelblog waarmee ze maar net de huur kan betalen.

Toch maakt het verschil in succes voor de vriendinnen niets uit, want als ze bij elkaar zijn dan hebben ze niets dan plezier. Toch werpt de man van Ryan al snel een schaduw op het tripje: Sasha ontdekt via haar roddelconnecties dat hij een affaire heeft. Ryan doet alsof het niet bestaat, maar kan niet ontkennen dat haar perfecte wereldje in deugen lijkt te vallen. Haar vriendinnen proberen haar te steunen, door de nodige afleiding vol drank en een beetje seks, drugs en hip hop, maar kunnen niet accepteren dat Ryan doorgaat met haar man om haar imago niet te beschadigen. Natuurlijk komt dit tot een hoogtepunt, waarna duidelijk wordt wat echte vriendschap inhoud.

Hilariteit ten top
Girls trip is een komedie die past in hetzelfde rijtje als bijvoorbeeld The Hangover en Girls Night Out. Vriendschap, een tripje en een hoop gekke gebeurtenissen – I love it. Voor deze, vrijwel altijd, serieuze dame zijn dit soort films echt een guilty pleasure. En wat heb ik genoten van Girls trip! Wat deze film echt anders maakt dan anderen in hetzelfde soort, is dat deze film vrijwel uitsluitend bestaat uit afro-Amerikaanse acteurs. Kate Walsh, die de manager van Ryan speelt, is echt de vreemde eend in de bijt. Zij probeert in haar stijve rol nog wat swag in te brengen, tot hilariteit van de vier vriendinnen én het bioscooppubliek. Want er werd vrijwel continu hardop gelachen om de expliciete en hilarische scenes die Girls trip rijk is.

Ik wil niet teveel verklappen, maar gewoon om je even een beeld te geven: denk aan de piemel van een zwerver, op mensen plassen, een Instagramhoer in elkaar meppen en geloof me, na deze film kijk je nooit meer hetzelfde naar een grapefruit. Toch heeft de film ook een moraal en ook al zit je daar niet perse op te wachten als je een komedie kijkt, is het toch lekker dat er nog een tikkeltje diepgang te bekennen is. Over diepgang gesproken (als je de film hebt gezien, you know what I mean), ondanks de grote namen is Tiffany Haddish met kop en schouders de verrassende leading lady van deze film. Elke scene waarin zij speelt is genieten geblazen.

Go see that movie, girl!
Eerlijk is eerlijk, Girls trip is vaak plat, over de top, hier en daar zelfs een beetje slecht en dus verre van Oscarwaardig. Maar dat doet er allemaal niet toe, want deze film is hilarisch. Er is echt maar één advies dat ik je kan geven: verzamel al je vriendinnen, zet je verstand op nul en ga Girls trip zien.

 


 Girls Trip
 Regisseur: Malcolm D. Lee 

Vanaf 7 september in de Nederlandse bioscopen.

Leave a Reply