Films & Series

BIOS Recensie: Gek van geluk

Alleenstaande moeder Lena schreef jaren geleden de prachtigste liedjes voor de theatershows van vriendin en zangeres Valerie. Aangezien het grootste gedeelte van Valeries publiek langzaam uitsterft, wordt het weer eens tijd voor een nieuwe hit. Lena schreef haar tophits vooral tijdens een periode van intense liefde en het daarop volgende verdriet. Het is inmiddels al jaren geleden dat Lena een man heeft gehad. Daarom besluit Valerie een aspirant acteur in te huren om Lena het hoofd op hol te brengen en haar zo te inspireren nieuwe muziek te schrijven. Met succes. Maar wat als Lena erachter komt dat alles een vooropgezet plan was?

Zeventien jaar geleden raakte Lena (Plien van Bennekom) zwanger van haar grote liefde. Ze kon het hem niet vertellen, hij was getrouwd en stond op het punt vader te worden van een tweeling. Ze vertrok uit de stad en trok naar een pittoresk boerderijtje op het platteland. Gedurende die periode schreef Lena de meest fantastische liefdesliedjes, waar haar vriendin Valerie (Carly Wijs) in één klap een bekende zangeres mee werd.

Van het grote succes van Valerie is inmiddels niet veel meer over en het is dan ook hoog tijd voor een nieuwe hit. Lena’s inspiratie is echter ver te zoeken en Valerie smeed een plan om haar vriendin hernieuwde inspiratie te geven. Ze huurt Hugo (Matteo van der Grijn) in, een bioloog die eigenlijk een succesvol acteur hoopt te worden, om Lena te verleiden. Hij kruipt in de rol van Guus en doet zich voor als de perfecte man, geïnspireerd door Lena’s favoriete Duitse tv-held uit de jaren tachtig. Langzaam bloeit er wat op tussen de twee. Helaas heeft Valerie dan nog niet bereikt wat ze wilt. Lena is zo hoteldebotel dat ze helemaal niet denkt aan het schrijven van liedjes. Valerie moet daarom nog een stapje verder gaan en zorgt ervoor dat de prille romance volledig uit elkaar spat.

Lena is kapot als ze erachter komt dat alles één grote leugen was en vraagt zich af of de liefde wel voor haar is weggelegd. Echter, als Lena’s dochter Maud (Marie-Mae van Zuilen) haar advies geeft en Hugo naar Lapland blijkt vertrokken veranderd alles.

Beetje romantiek, beetje humor
Gek van geluk is een Nederlandse romantische komedie zoals we van Johan Nijenhuis gewend zijn. De film bevat veel clichés, is lekker over de top, weinig subtiel en de humor is overwegend van het niveau onderbroekenlol. Het is geen film die je absoluut niet mag missen; meer een film die vooral geschikt is voor een onbezorgd avondje op de bank als je de meeste Nederlandse romcoms op Netflix of Pathe Thuis al hebt gezien.

Lust voor het oog
Het plot is weinig verrassend en de humor is best wel flauw, maar Gek van geluk weet wel te scoren met het sterke acteerwerk. De rol van Lena wordt door Plien van Bennekom fantastisch neergezet. Van Bennekom draagt met haar karakteristieke acteerwerk de film en zorgt ervoor dat de humor bij vlagen wél echt grappig is. De chemie met dochter Maud (gespeeld door de piepjonge Marie-Mae van Zuilen die we kennen als Britt uit Als de dijken breken) spat van het witte doek en de twee hadden zomaar echt moeder en dochter kunnen zijn. Zeker wanneer hun Hollands nuchtere schaamteloosheid naar voren komt, zoals bij de tongzoenen-met-schoteltjes scene, hebben de dames de lachers op de hand.

De ongemakkelijkheid in de humor en de herkenbare schaamte, geven Gek van geluk echt wel dat beetje vonk dat de film nodig heeft. Het wordt helaas nooit echt een knaller, maar het blijft gelukkig wel leuk om naar te kijken. Extra kijkvoordeel voor de dames zit in het bijrolletje van Waldemar Torenstra (yum!) en de fijne shirtless scenes met de sexy Matteo van der Grijn (Soldaat van Oranje). Tja, het oog wil ook wat, toch?

Little expectations go a long way
De superserieuze filmkijker zal deze film niet echt kunnen waarderen en het is geen film waar je maar geen genoeg van kunt krijgen. Toch is Gek van geluk uiteindelijk wel aardig. Als je zin hebt in een onbezorgd avondje Nederlandse romcom en niet vies bent van een zwijmelliedje zo af en toe: ga gewoon lekker kijken. Heb je niets met het genre, dan zal Gek van geluk je niet van mening doen veranderen.

 

Gek van geluk
Regisseur: Johan Nijenhuis

Vanaf 29 november in de Nederlandse bioscopen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply