Boeken Persoonlijke groei

Recensie: Beweeg! – Arie Boomsma

beweeg arie boomsma beweeg arie boomsma

Arie Boomsma is een echte duizendpoot. Hij is presentator, model, sportschooleigenaar én schrijver. Ook zijn boeken weerspiegelen zijn vele interesses: van het geloof tot gedichten en van het mannelijk lijf tot spiritualiteit. Zijn meest recente boek Beweeg! gaat over voeding en beweging en moet helpen bij een gezonder en gelukkiger leven. Uitgangspunt voor Beweeg! zijn de excuses die mensen hebben om niet in beweging te komen. Excuses die Boomsma zelf ook kent. Door deskundig advies, praktische tips, praktijkverhalen, recepten en sportoefeningen probeert hij al deze excuses van tafel te vegen. Het resultaat is een prachtig – haast koffietafelachtig – boek dat je nét dat juiste duwtje in de richting kan geven naar een gezonder en actiever leven.

In 2015 opende Arie Boomsma met drie vrienden de Vondelgym in Amsterdam. Een succesvol sportschoolconcept, zo bleek, want inmiddels is er een flinke wachtlijst om daar te kunnen trainen. Het team van trainers, coaches en (voedings)deskundigen uit de Vondelgym heeft meegewerkt aan Beweeg!, het boek dat ervoor moet zorgen dat iedereen in beweging komt en daardoor een gezonde en gelukkige levensstijl ontwikkelt. Iedereen in het team heeft een eigen expertise, zoals fitness, voeding, hardlopen, bootcamp, crossfit of yoga, en levert daardoor een unieke bijdrage aan dit healthy lifestyle boek.

Koffietafelachtig
Beweeg! heeft vele prachtige foto’s en een robuuste uitstraling, waardoor het bijna zou kunnen doorgaan voor een koffietafelboek. Het gaat echter natuurlijk om de inhoud. Het uitgangspunt van het boek zijn de excuses die mensen hebben om niet in beweging te komen. Geen tijd, geen energie, te oud, niet genoeg discipline; we kennen de excuses allemaal. Daarom begint ieder hoofdstuk met zo’n excuus, gevolgd door een persoonlijke tip of advies van Boomsma’s team, een praktijkverhaal, diverse sportoefeningen en gezonde recepten.

Vooral de persoonlijke verhalen, van onder andere Klaas over zijn verslaving en de tot voor kort inactieve 68-jarige Ernest, tonen aan dat je levensstijl veranderen écht kan. Ongeacht wie je bent, waar je bent, hoe oud je bent of hoe sportief je bent, een actief leven is altijd mogelijk! Door meer bewegen en gezonder eten zul je volgens Boomsma beter in je vel zitten en uiteindelijk ook gelukkiger worden. Dat is nogal een uitspraak, maar de voorbeelden in Beweeg! laten zien dat dit voor sommigen absoluut waarheid is geworden.

Recepten, tips en aanmoediging
Ondanks de prachtige vormgeving en de originele insteek, verschilt de inhoud van Beweeg! niet veel van andere healthy lifestyle boeken. Beweeg! staat vol gezonde recepten, tips en aanmoedigingen. De sportoefeningen blijven een beetje statisch; beweging vastleggen in foto’s is gewoon lastig. Hierdoor rijst echter wel de vraag wie er daadwerkelijk met het boek opengeslagen aan de slag gaat. Omdat in Beweeg! veel wordt verwezen naar social media, was het misschien een mooie aanvulling geweest om bij een aantal van de oefeningen een link te plaatsen naar een filmpje waar de oefeningen door het team van Vondelgym worden uitgevoerd. Dit had wellicht gezorgd voor wat extra motivatie en praktische nadruk op houding en belasting voor de thuissporter.

Nuchtere healthy lifestyle boodschap

Beweeg! is zeker een boek dat kan motiveren om te gaan investeren in een gezonder en actiever leven. Daarnaast is het ook nog eens een prachtig vormgegeven boek, waardoor het zelfs mensen die niet geïnteresseerd zijn in een healthy lifestyle zal bevallen. Verwacht niets revolutionairs of afwijkend binnen het genre, maar juist een erg nuchtere boodschap: stop met excuses en start met bewegen!

 

 Beweeg!
 Arie Boomsma
 Carrera culinair
 Hardcover: €25,00
 224 bladzijden
 april 2016Deze recensie verscheen eerder op Mustreads.nl

Leave a Reply