Boeken Thrillers

Recensie: Bed & Breakfast – Jet van Vuuren

Het is vooral de psychologische spanning die in de thrillers van Jet van Vuuren de boventoon voert. Zo ook in haar zesde thriller Bed & Breakfast, waar in de rustieke setting van de Achterhoek twee halfzusjes een wijnboerderij omtoveren tot gastenverblijf en wijnproeverij. De bescheiden Myrthe en de overenthousiaste Eva zijn harstikke verschillend, maar na de recente ontmoeting op de uitvaart van hun moeder storten beide vrouwen zich in het Bed & Breakfast-avontuur. Een avontuur dat, zoals we gewend zijn van Van Vuuren, een tikkeltje verknipt en moordlustig eindigt, maar blijft boeien tot aan de laatste pagina. 

Myrthe Nieuwlandt erft na de dood van haar vader zijn wijngaard in de Achterhoek. Ze heeft zich nooit erg thuis gevoeld op het platteland, maar als haar contract als docent geschiedenis niet verlengd wordt, besluit ze toch terug te verhuizen naar de stille boerderij van haar jeugd. Een jeugd die vooral gekenmerkt wordt door de afwezigheid van haar moeder, die van de ene op de andere dag haar vader verliet voor een andere man.

Wanneer ze op een zekere dag een rouwadvertentie ziet waarin staat dat haar moeder is overleden, besluit Myrthe naar de uitvaart te gaan. Daar ontmoet ze haar halfzusje Eva Baks, die haar vertelt dat hun moeder geen natuurlijke dood is gestorven. Kort daarna staat Eva bij Myrthe op de stoep. Ze is net gescheiden en op zoek naar onderdak. Myrthe voelt zich gevleid. Ze wil Eva dolgraag beter leren kennen en meer te weten komen over haar moeder.

Halfzusje of kloon?
Maar Eva lijkt niet meer weg te gaan en neemt steeds meer facetten van Myrthes leven over. Ze slaapt in haar bed, kookt in haar keuken, gebruikt haar auto en heeft zelfs het lef haar bankrekening te plunderen! Toch wordt de bescheiden Myrthe al snel meegesleurd in het enthousiasme en de overtuigingskracht van haar halfzusje. Eva heeft immers alles wat zij niet heeft: flair, charme, mannen die dol op haar zijn en een vader met geld. Als Eva met het voorstel komt om een Bed & Breakfast te beginnen gooit Myrthe dan ook al snel haar aanvankelijke twijfels overboord en besluit zich in het avontuur te storten. Maar is dat nu wel zo verstandig? Want hoe goed kennen de twee halfzusjes elkaar eigenlijk?

Niets is wat het lijkt…
Petje af voor Jet van Vuuren die in Bed & Breakfast de kunst van de lezer op het verkeerde spoor zetten tot een nieuwe hoogte brengt. De relatie tussen de schuchtere Myrthe en de springerige Eva is perfect uitgewerkt, al worden de dames een tikkeltje clichématig neergezet. Myrthe lijkt in alles het onderspit te delven en niet voor zichzelf op te komen, terwijl Eva alleen al door het knipperen met haar gevaarlijke blauwe ogen alles voor elkaar krijgt. Toch is niets wat het lijkt.

De mysterieuze omstandigheden rond de dood van hun moeder spelen het hele verhaal op de achtergrond en krijgen naarmate het verhaal vordert steeds meer vorm. Telkens wanneer de puzzelstukjes in elkaar lijken te vallen, wordt er ineens een heel andere draai aan het verhaal gegeven. De overige personages -Eva’s vader, haar ex, de buurman, de oud-politieagent- en de zeer omvangrijke kennis over de wijnbouw zijn daarvoor heel goed gekozen en geven het verhaal nog meer vorm, spanning en diepgang. Op vlot geschreven wijze word je dan ook tot aan de laatste pagina meegezogen en op het verkeerde been gezet. Eerlijk is eerlijk, Bed & Breakfast is niet echt literair, maar wel een heerlijke thriller.

 

Bed & Breakfast
Jet van Vuuren
Karakter Uitgevers
Paperback: €15,00
Ebook: €7,99
304 bladzijden
januari 2015
Deze recensie verscheen eerder op Mustreads.nl

Leave a Reply