Boeken Korte verhalen

Recensie: Anna-Maria en Dick – Carina Aynsley

Het mini-boekje Anna-Maria en Dick is het (k)luchtige verhaal over een oudere vrijgezelle dame die de liefde vindt. Op een bepaalde leeftijd, als je toch nog wil trouwen, stel je echter wat minder eisen aan je toekomstige echtgenoot. Zo ook Anna-Maria. Al snel komt ze erachter dat het huwelijk met de enorme Dick ook z’n nadelen kent. Het verhaal komt tot een hoogtepunt als Anna-Maria besluit dat ze haar echtgenoot spuugzat is.

In een kwartiertje lees je dit schattige boekje met slechts 35 pagina’s wel uit. Carina Aynsley heeft in dit korte bestek een verhaal te vertellen van opbloeiende naar verdwenen liefde. Ze doet dit nuchter en realistisch, vanuit de eerlijkheid dat na de eerste leuke maanden de ergernis het zo langzamerhand overneemt. Luidruchtige, boerende, winden latende Dick is dan ook niet echt een catch en door het verhaal heen sijpelt de confronterende waarheid dat Anna-Maria zo gevleid was dat een man haar wilde hebben, dat ze niet verder keek dan haar neus lang was.

Toch vindt er een huwelijk plaats, in een nachtjapon van Anna-Maria’s overleden tante, en niet veel later ontdekt ze dan toch hoe echte liefde hoort te zijn. Alleen niet met Dick. En dus zoekt ze naar een manier om van Dick af te komen…

Oppervlakkig, maar geloofwaardig
Natuurlijk is er geen ruimte om in zo’n kort verhaal de personages uit te diepen, maar Aynsley weet ondanks de beperkte omvang van het boek wel een goede sfeer te scheppen, waar de personages goed in passen. Het is allemaal wat stereotyperend, maar de gedachten van Anna-Maria zijn logisch te volgen. De schaamte richting de hardhorende caissière bijvoorbeeld, maakt de hoofdpersoon al snel geloofwaardig.

Anna-Maria en Dick heeft niet veel om het lijf, maar krijgt aan het einde een kluchtige twist die best vermakelijk is – zij het een beetje voorspelbaar. Het korte verhaal is vooral geschikt om lekker te lezen als je even onderweg bent met het openbaar vervoer en geen zwaar boek wilt meesjouwen of om als verrassing per post te sturen naar die lieve vriendin die in het buitenland verblijft.


 Anna-Maria en Dick
 Carina Aynsley
 Uitgeverij Stortebeeker
 Paperback: €2,95
 35 bladzijden
 2016

Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij.

Leave a Reply