Boeken Persoonlijke verhalen

Recensie: Alleen tegen mijn vader – Maude Julien

‘Vertrouw nooit iemand, maar dan ook echt nooit. Ik ben de enige die weet wat goed voor je is. Als je doet wat ik zeg, zul je de wereld kunnen overheersen en het duister kunnen overwinnen.’ Maude Julien beneemt je al vanaf de eerste pagina’s de adem. Ze neemt ons mee in de zieke geest van haar vader en de extreme inspanning, afzondering en vernedering waar hij haar aan onderwerpt. De reden voor zijn gedrag is simpel: al ver voor haar geboorte heeft hij besloten dat zijn dochter een übermensch moet worden. Het waargebeurde Alleen tegen mijn vader kruipt diep onder je huid, waar het zich nestelt en waarschijnlijk nooit meer zal weggaan.

Als Louis Didier half dertig is, neemt hij Jeannine, dan nog maar zes jaar oud, onder haar hoede. Hij weet dan al dat het haar taak wordt om zijn dochter te baren die hij zal opvoeden tot een supermens. Eenentwintig jaar later is het zo ver: Maude wordt geboren.

Als Maude vier jaar oud is verhuist het jonge gezin naar een afgelegen boerderij. Direct maken we kennis met hond Linda, die door Maudes vader getraind wordt tot waakhond. Vanaf dat moment tot aan haar dood, bevind ze zich in een hondenhok met tralies, waar ze alleen ’s nachts uit mag. Het blijkt slechts het begin van de gruwelijke onderwerpingen die hij van plan is. Niet alleen richting zijn dieren, maar vooral ook tegen zijn vrouw en dochter.

Geen vrijheid bij monsieur Didier
Activiteit en punctualiteit staan voorop voor monsieur Didier. Urenlang krijgt Maude les van haar moeder en moet ze klusjes doen. Luieren is er niet bij. Als ze niet leert of werkt wordt ze afgebeuld door haar muziekleraar die haar tegelijkertijd verrot scheld en zijn peuken op haar uitdrukt, moet ze rondjes lopen in het pikkedonker – verplicht dun aangekleed – of haar vader bedienen. Alles wordt getimed: er wordt een kwartier gegeten, naar de wc gaan mag drie minuten duren en Maude slaapt zes en half uur. Daarnaast onderwerpt haar vader haar op de raarste tijden aan allerlei tests. Zo moet ze ‘s nachts urenlang in de donkere kelder zitten om na te denken over de dood, alcohol drinken of onmogelijke wiskundeopgaven maken.

Haar vader deinst nergens voor terug. Het gezin gaat nooit de deur uit. Pas als Maude verplicht is om eindexamen te doen, gaat ze de hekken van haar ouderlijk huis uit. Het is maar een dag, maar het tekent het begin van haar weg naar vrijheid, naar de wereld die ze niet kent, nooit heeft gezien, maar die ze liever tegemoet treed dan nog langer opgesloten te zitten. Want wat haar vader haar ook wil laten geloven, ze weet zeker dat ze er niet voor is gemaakt om een übermensch te zijn.

Rauw, volwassen en observerend
Alleen tegen mijn vader verslind je vanaf de eerste pagina. Het relaas van Maudes jeugd beneemt je de adem en stoppen met lezen is geen optie. Hoe gruwelijk en weerzinwekkend de taferelen ook zijn waar Maude aan wordt onderworpen, je wilt weten hoe zo’n klein meisje weet te overleven in zo’n giftige omgeving. De manipulatie is alom en ook de rol van Maudes moeder houdt enorm bezig. Het is vreselijk te beseffen dat er kinderen zijn die dagelijks zo moeten leven, vol vernedering, onderdrukking en misbruik. De toon waarmee Maude haar verhaal verteld is rauw, maar volwassen en hier en daar haast observerend. Alleen tegen mijn vader is dan ook geen moment bitter of sentimenteel. Het is juist een verhaal vol veerkracht, waarin de schaarse momenten van Maudes verzet tegen haar vader voelen als de kleine overwinningen die ze verdiend.

Het boek focust vooral op Maudes jeugdjaren die ze noodgedwongen in het huis doorbracht. De momenten dat ze als puber met hulp van haar muziekleraar zich langzaam aan de grillen van haar vader ontworsteld worden daardoor iets minder belicht, terwijl dit zeker ook de diepgang en verteltijd verdiend die Alleen tegen mijn vader zo kenmerkt. Het was verder interessant geweest als er iets meer inkijk was gegeven in de strubbelingen die Maude in haar latere leven heeft moeten doorstaan. Het had Maude nog menselijker gemaakt als ze had laten zien wat de impact is geweest van die afschuwelijk jeugd op de volwassen vrouw die ze nu is. Nu moet de lezer het doen met een epiloog die het verhaal mooi afrond en summier één en ander prijsgeeft, maar nog te gissen overlaat. Het zorgt aan het einde van het boek voor een gevoel van gemis van nog meer Maud Julien en haar beklemmende levensverhaal.

Als je nog niet overtuigd bent dat je dit prachtige boek moet gaan lezen, kijk dan nog even naar de cover: die kun je echt niet weerstaan!


 Alleen tegen mijn vader
 Maude Julien
 HarperCollins
 Paperback: €17,99
 Ebook: €12,99
 320 bladzijden
 juli 2017

Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij

Leave a Reply