Boeken Persoonlijke groei

Recensie: 5 stappen per dag naar een gelukkiger leven – Marian Palsgraaf

Eerder vertelde ik al over Gedachten en mooie momenten, het mooie schrijfboek van Marian Palsgraaf. Op 27 september presenteerde ze haar tweede schrijfboek: 5 stappen per dag naar een gelukkiger leven. Dit keer is het een dagboek met dagelijks ruimte om te schrijven in de ochtend en aan het einde van de dag. Centraal staat dankbaarheid als snelste weg naar een positief en gelukkig leven. Geluk zit immers in kleine dingen. Als je opmerkzaam wordt, dankbaar bent en iedere dag de kleine zegeningen in je leven leert herkennen en waarderen, krijgt je leven meer glans. 

Met 5 stappen per dag naar een gelukkiger leven kun je iedere dag, een half jaar lang, op een gemakkelijke manier meer dankbaarheid in je leven integreren. Het boek is zo opgebouwd dat het een onderdeel wordt van je ochtend- en avondritueel. ’s Ochtends begin je met een positieve toon en zet je je intenties voor de dag. ’s Avonds sluit je positief af door in dankbaarheid je dag te evalueren.

In het begin zal het misschien wat lastig zijn om dingen of zaken te vinden waarvoor je dankbaar bent of die belangrijk zijn in je leven. Maar Palsgraaf stelt je gerust: alles waar je je aandacht op richt, dat groeit. Dus hoe meer je schrijft en bezig bent met dankbaarheid, hoe dankbaarder jij je ook zult gaan voelen.

In de ochtend schrijf je kort waarvoor je dankbaar bent, waar je prioriteiten die dag liggen en een affirmatie (dit is een positieve gedachte over hoe je je wilt voelen en een bevestiging van hoe je wilt zijn). Aan het einde van de dag reflecteer je waarom de dag een succes was en welke complimenten je die dag hebt ontvangen. Ook is er ruimte om een herinnering, foto, tekening of bijzonder moment van de dag te plaatsen. Daarnaast heeft iedere dag een inspirerende quote. Mocht je nog wat meer ruimte nodig hebben om te schrijven, dan zijn er achterin het boek wat lege pagina’s om notities te maken. Handig!

Qua look heeft Palsgraaf het dicht bij zichzelf gehouden. Het boek heeft dezelfde vormgeving als Gedachten en mooie momenten. Ook worden de dagelijkse schrijfmomenten opnieuw afgewisseld met kleurrijke pagina’s waar je een tip krijgt, een inspirerende tekst leest of een vraag mag beantwoorden. Deze pagina’s zijn prachtig en geven het boek net dat beetje extra. Ook zit er weer een handig leeslint in het boek, zodat je snel de pagina kunt terugvinden waar je gebleven was met schrijven.

5 stappen per dag naar een gelukkiger leven zorgt op simpele wijze voor een ritme in je leven dat je meer bewust maakt van de kleine dingen waarvoor je dankbaar kunt zijn. Door slechts een paar vragen per dag maakt Palsgraaf dit behapbaar en zorgt dat je de dagelijkse intenties en reflecties makkelijk in je ochtend- en avondritueel kunt verwerken. Na een half jaar kun je terugbladeren door alle kleine geluksmomentjes die je iedere dag beschreven hebt. Zo begint een gelukkiger leven echt bij jezelf.

  5 stappen per dag naar een gelukkiger leven
 Marian Palsgraaf
 Just Be You
 Hardcover: €17,95
 208 bladzijden
 september 2017

Leave a Reply